Rensa avlopp

Som är hyresgäst är du ansvarig för att hålla rent, rensa och underhålla de synliga delarna av avloppen i din lägenhet. Det gäller både i köket, badrummet och badkaret/duschen. Har du svårigheter att själv göra detta så finns det möjlighet för dig att mot en avgift låta oss göra det. Ring i så fall vår Felanmälan på 0940-141 47.

Det är jätteviktigt att tänka på vad som hamnar i avloppsrören. Regeln att så lite som möjligt ska ner i avloppet. Hår (hårfälla rekommenderas), tvålrester, servetter, tops och tamponger är de vanligaste orsakerna till stopp i badrummet. I köket är stekflott och oljor som hälls ner i vasken den vanligaste orsaken till stopp. Stekpannor ska därför alltid torkas ur med papper innan de diskas eller sköljs av. Även kaffesump och matrester är orsaker till stopp.

Mekanisk rensning med hjälp av händer och lämpliga redskap av vattenlås och rör är det bästa. En vaskrensare (en sugkopp med skaft) är bra att ha hemma.  Genom att sätta fast sugkoppen över hålet och dra skaftet upp och ned kan man få det som sitter fast i röret att släppa.

Använd INTE Kaustiksoda! Varför? Först och främst är den frätande propplösaren en stor säkerhetsrisk, det behövs bara en liten mängd för att du ska få permanenta skador av det starkt basiska medlet, som en skvätt i ögat eller på huden. Nästa anledning till att inte använda kaustiksoda är att man riskerar att förstöra rören. När propplösaren möter vatten ”kokar” den nämligen och värmen kan framförallt påverka rör av plast negativt. Kaustiksoda reagerar också med fett och bildar en hinna av tvål på insidan av rören. Beläggningar som lossnar efter en tid och skapar proppar längre ner i ledningarna. När det inträffar blir det ett rejält stopp.