Sommarvärme

Varmt sommarväder påverkar vårt inomhusklimat. Här kommer några tips på vad du kan göra för att få det svalare i din bostad.

Stäng ute solen

Täck för fönstren under dagen, så stänger du ute solens hetta. Se till att stänga alla fönster så snart solen når ditt hus och behåll dem fortsatt stängda under den varmaste delen av dagen. Vänta sedan med att öppna fönstren till det är tillräckligt svalt att ha dem öppna hela natten.

 

Vädra under kvällar, nätter och tidiga morgnar

Öppna fönster för att vädra och få in svalare, frisk luft när temperaturen sjunkit under kvällar och nätter. Skapa gärna korsdrag, genom att öppna fönster åt två olika håll, om du har möjlighet.

 

Öppna upp

Sov alltid med öppet fönster. Välj de som är strategiskt bäst placerade så att den svalare luften börjar blåsa in redan på kvällen. Se till att ha alla innerdörrar öppna under dagen, till och med garderobsdörrar och köksluckor, det gör att dagshettan inte lagras och att ditt går snabbare att få svalt på kvällen.

 

Häng upp ett lätt fuktat lakan

Blir det inte tillräckligt svalt när du vädrar? Testa att fukta ett lakan med kallt vatten och häng det för ett öppet fönster, så att vinden som passerar in genom fönstret kyls ned.

 

En fläkt kan hjälpa

Placera en vanlig bordsfläkt så att den får upp svalare luft mot golvet och blåser varm luft mot taket. Du kan också fylla en skål med mycket is och ställa den framför fläkten. När du sätter på fläkten kommer luften i rummet att kylas ned i takt med att isen avdunstar.

 

Stäng av alla värmekällor

Använd inte spisen eller den vanliga ugnen, ät en sallad istället eller använd mikrovågsugnen om du vill äta något varmt. Stäng av datorn när du inte använder den och låt inte tv:n stå på i värmealstrande stand-by-läge.

 

Svalka kroppen

Just de här tipsen gör inte bostaden svalare, men de är effektiva sätt att öka sitt välmående på under varma dagar. Bada gärna utomhus om du har möjlighet, vindarna och vattnet svalkar. Annars är en sval dusch effektiv, låt gärna kroppen lufttorka efteråt. Drick kallt vatten ofta, vänta inte på att bli törstig.

 

Kyl ner sängen

En kall kudde är ren lyx en het sommarnatt. Slå in dina örngott i en påse och låt dem ligga i frysen ett tag innan det är sängdags. Trä örngottet på kudden strax innan du lägger dig för lite iskall lindring. Lägg kylklampar i sängen. Har du inga går det lika bra med plastflaskor med vatten som du fryser in.