Sopsortering

Att källsortera är viktigt för miljön. Visste du att 97% av materialet i en glödlampa kan återvinnas?

Det finns många olika förpackningar och är du osäker så titta på denna sorteringsguide.

Vill du veta mer, tex. vad som händer med avfallet eller få fler tips om källsortering så besök www.ftiab.se/hushall.html eller www.sopor.nu.

Det är för allas trevnad och nytta att alla hjälps åt att sortera avfallet i rätt kärl i våra soprum!

Matavfall

Från och med 2024 är det obligatorisk med matavfallsinsamling i Vilhelmina kommun. Därför finns det i alla lägenheter en hållare med påse där matavfallet ska samlas. När vi sorterar ut vårt matavfall blir det en stor vinst för miljön, då detta återvinns till både biogas och biogödsel. Biogas kan man bland annat köra bil på och via biogödsel återförs näring till jordbruksmark, där ny mat produceras.

Sätt matavfallspåsen (papperspåsen) i den gröna hållaren och placera på lämplig plats i köket så att den är nära till hands. Fyll påsen med matavfall till den streckade till den streckade linjen. Stäng påsen ordentligt genom att rulla ihop överdelen och släng den i det bruna sopkärlet i miljörummet. Ny påse finns att hämta i miljörummet.

Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas, när du lagat eller ätit mat. Till exempel rester (både tillagade och råa) av kött, ost, pasta, ris, grönsaker, rotfrukter, frukt, bröd, kakor, fisk och skaldjur, äggskal, te (även påsar), kaffesump (även filter) samt lite hushållspapper och servetter.

Grovsopor

Dina grovsopor lämnas till kommunens återvinningscentral på Industrivägen 36 (gamla sågenområdet);

Öppettider: måndag 12.00-18.00 samt tisdag-fredag 12.00-15.00. (Med reservation för ändringar av öppettider. För korrekt och uppdaterad information se Vilhelmina Kommuns hemsida).

GROVSOPOR är skrymmande avfall som inte får plats i en sopbehållare eller avfall som inte passar in i de olika kärlens kategorier.

Den som trotsar ordningen i soprummet och lämnar otillåtet avfall får ersätta VIBO AB för den faktiska kostnaden som blir för sortering, volymminskning, bortforsling och administrativa kostnader.